przepisomania

pomysły na ciasta

Limonkowo- maślana babka Wielkanocna

bab.jpg

Przepyszna, mokra, orzeźwiająca babeczka :) Mniami. Inspiracją był blog mojewypieki.com

Składniki:

  • 250 g masła
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 4 jajka
  • 300 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • otarta skórka z 3 - 4 limonek
  • 180 ml wyciśniętego soku z limonki
  • szczypta soli

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Mikserem utrzeć masło, pod koniec ucierania dodając stopniowo cukier, łyżka po łyżce. Masa powinna być jasna i puszysta. Wbijać jajka, jedno po drugim, miksując do połączenia się składników po każdym dodaniu. Dodać skórkę z limonki i dalej miksować.

Mąkę pszenną, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, sól - przesiać.

Do ubitej masy dodawać na zmianę sok z limonki i przesiane suche składniki (w trzech turach), mieszając powoli, do połączenia (robiłam to na najniższych obrotach miksera). Formę do babki wysmarować masłem i oprószyć mąką. Ciasto przelać do formy, do 3/4 jej wysokości.

Piec w temperaturze 160ºC przez około 1 godzinę, do suchego patyczka. Wyjąć, lekko przestudzić w formie, przełożyć na paterę.

Smakuje genialnie z lukrem limonkowym: 5 łyżek cukru pudru rozprowadzić z 2 łyżkami świeżo wyciśniętego soku z limonki (dodatkowego). Jeśli lukier jest zbyt rzadki, dodać więcej pudru, jeśli zbyt gęsty -soku. (ilość lukru, zależy od Waszych upodobań) :)

SMACZNEGO!